Friday, January 7, 2011

Money,Money,Money....


Morning peeps...Hari ni,i nak kongis dgn u o'llss psl DUIT...hehehe..

   "sebab DUIT boleh hilang adik beradik, sebab DUIT boleh hilang kawan, sebab DUIT boleh beli segalanya, sebab DUIT boleh beli orang, sebab DUIT hidup senang, sebab DUIT hidup penuh hutang, sebab DUIT kita kerja, sebab DUIT kita boleh hidup, sebab DUIT kita boleh makan..KUASA itu DUIT, DUIT itu KUASA."

Haaa..Ni status one of my friends kat FB...Zaman skrg mmg sume org tertekan psl DUIT..tp sbnrnye,kite lupe..masalah tu dtg sbb kesalahan diri sendri gak...kite x well prepared utk mslh2 duit nih...

btol ke sbb DUIT boleh hilang adik beradik/kawan???
sbnrnye,jgn slhkn DUIT..DUIT tu cume jadi mangsa keadaan jer..tp sbb prasaan dengki,iri hati dan sikap kite yg wat kite bergaduh kan???

btol ke DUIT leh beli segalanya??beli org??yg beli org pkai DUIT tu dh xgune akal fikiran..nipis sgt iman dan amalan nyer..sampai kan dh xnk bezakan halal haram..tolak hukum agama dan hidup berlandaskan DUIT...

sebab DUIT hidup senang,sbb DUIT hidup penuh hutang????btol ke kite hidup senang sebab DUIT???bkn sbb kebahagian dan amaln ker??klaw DUIT byk tp idup xbahgia,jiwa xtenteram camner??still lagi kategori 'hidup senang' ker??

sebab DUIT kite boleh makan??zaman dulu xde DUIT pon..cume gunekan sistem barter jer..boleh jer makan kan..

KUASA dan DUIT,mmg 2 benda yg mengaburi mata manusia..

Kalau kita menyusuri perjalanan hidup Rasulullah SAW, sejak kecil hingga saat wafatnye, Baginda xpernah hidup mewah. Padahal, Baginda mampu untuk hidup bermewah.

Kita disarankan utk BERSEDERHANA dalam hidup utk mengelakkan DUIT menguasai kite.
So,jgn la terlalu taksub dgn DUIT..jagn hidup bertuhankan DUIT..
Sentiasa lah bersyukur dgn ape yg kite ada dan bersederhana dalam hidup.


2 comments:

  1. nak pegi toilet pun mahal skang... erkkk

    ReplyDelete
  2. btol2..org dulu korek lobang jer..pastu kambus balek..huhu

    ReplyDelete